ST3500620AS
Παρακάτω αναφέρονται πραγματικά προβλήματα που έχουμε αντιμετωπίσει στα εργαστήριά μας με τους δίσκους ST3500620AS της Seagate.
Δεν σχετιζόμαστε με την κατασκευάστρια εταιρεία και οι πληροφορίες που παρέχουμε βασίζονται καθαρά στην εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από αυτούς τους δίσκους. Δεν ισχυριζόμαστε το παραμικρό όσον αφορά την αξιοπιστία τους. Στα εργαστήριά μας καταφθάνουν μόνο δίσκοι που έχουν ελαττώματα, ως εκ τούτου δεν μπορούμε να έχουμε στατιστικά για την αξιοπιστία τους ή όχι.
Οι δίσκοι αυτοί και γενικά η σειρά Barracuda 7200.11, θα λέγαμε ότι είναι οι πιο συχνοί επισκέπτες των πάγκων στα εργαστήριά μας. Αυτό, φυσικά, οφείλεται εν μέρει και στον αριθμό των πωλήσεων που έχει κάνει το μοντέλο αυτό.
Το βασικότερο πρόβλημα που εμφανίζει ο δίσκος αυτός είναι το περιβόητο "bricking". Με απλά λόγια, ο δίσκος "κλειδώνει" χωρίς καμία προειδοποίηση και δεν αναγνωρίζεται από το σύστημα, φυσικά δεν αναγνωρίζεται ούτε από το BIOS. Σε μια παραλλαγή του προβλήματος, ο δίσκος αναγνωρίζεται με σωστό Model Number, αλλά μηδενική χωρητικότητα (0GB ή κενό).
Η αιτία του προβλήματος είναι ότι ο δίσκος μένει σε κατάσταση BUSY λόγω σφάλματος στον μικρο-κώδικα (firmware). Μπορεί να χτυπήσει οποιονδήποτε δίσκο της σειράς 7200.11, οποιασδήποτε χωρητικότητας, αρκεί να τηρεί κάποιες συνθήκες παραγωγής.
Η λύση που έχουμε στη Northwind για το πρόβλημα αυτό είναι άμεση, με 100% επιτυχία και 100% ανακτήσιμο ποσοστό. Επαναφέρουμε σε λειτουργία τον ίδιο δίσκο, προτείνουμε όμως να γίνει άμεσα αντιγραφή των δεδομένων σε κάποιον άλλο, μιας και αυτός είναι υποβαθμισμένος ποιοτικά.
Φυσικά, οι δίσκοι αυτοί πάσχουν και από τα υπόλοιπα προβλήματα της οικογένειας τους. Η προβληματική ποιότητα κατασκευής προκαλεί μια σειρά ελαττωμάτων όπως αιφνίδιο κόλλημα των platter.
Σε αυτήν την περίπτωση ο δίσκος δεν κάνει spin up και παράγει τον χαρακτηριστικό θόρυβο του κολλήματος (ακούστε τον ήχο εδώ).
Το πρόβλημα αυτό λύνεται με δύο τρόπους, είτε ξεμπλοκάρονται τα platter με ειδική διάταξη, είτε ξεμπλοκάρεται το ίδιο το μοτερ ακολουθώντας ειδική διαδικασία. Και οι δύο μέθοδοι απαιτούν εξοπλισμό, γνώσεις και εμπειρία. Οποιαδήποτε απόπειρα επιδιόρθωσης του προβλήματος κατ' οίκον θα σημάνει και τη μη-ανακτησιμότητα των δεδομένων σας.
Ακόμα, οι δίσκοι αυτοί έχουν κληρονομήσει τις ασθένειες των προκατόχων τους, όπως για παράδειγμα την τεχνολογία που εισήγαγε η Seagate στους Barracuda 7200.8 με το ειδικό φίλμ στα platter το οποίο προστατεύει τις μαγνητικές επιφάνειες. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το υλικό μετά από αρκετή χρήση παρουσιάζει φθορά, με αποτέλεσμα να αποκολλάται από τα platter και να "κάθεται" ως εξωτερικός παράγοντας σε όλα τα σημεία του δίσκου (εσωτερική σκόνη). Αυτό με τη σειρά του καταστρέφει τις κεφαλές οι οποίες καταστρέφουν τις ήδη φθαρμένες επιφάνειες.
Πρόκειται για ένα πρόβλημα που προκύπτει χωρίς λάθος χειρισμό του χρήστη, χωρίς ατυχές συμβάν (πτώση, ρεύματα κλπ) και συμβαίνει χωρίς καμία προειδοποίηση.
Ένα ακόμα πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι δίσκοι δεν έχουν parking ramp για τις κεφαλές, με αποτέλεσμα αυτές να παρκάρουν επάνω στα platter. Αυτό συνεπάγεται μεγάλη ευαισθησία στους κραδασμούς και στις αυξομειώσεις της τάσης, που με τη σειρά τους προκαλούν καταστροφή των κεφαλών και πιθανό χάραγμα των platter και την παραγωγή clicking ή knocking sounds. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι πολύ σημαντικό να γίνουν σωστά διαγνωστικά στο δίσκο προκειμένου να εξαλειφθεί η περίπτωση το πρόβλημα να προέρχεται από σφάλμα στο firmware ή πρόβλημα στο PCB, κάτι που επίσης θα μπορούσε να προκαλέσει clicking.
Τέλος, ο δίσκος αυτός μπορεί να παρουσιάσει πρόβλημα στο PCB του. Οι δίσκοι αυτοί είναι ευαίσθητοι στην υπερθέρμανση, και κακή παροχή ρεύματος ή αυξομείωση της τάσης είναι αρκετή για να καταστραφούν τα μικροτσιπ του PCB με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πρόσβαση στα δεδομένα. Σε αυτή τη περίπτωση μπορείτε να δοκιμάσετε να αλλάξετε την πλακέτα με μία από άλλον δίσκο, αλλά οι πιθανότητες να πάρετε δεδομένα είναι σχεδόν μηδαμινές. Ο λόγος είναι ότι οι σύγχρονοι δίσκοι έχουν "ζευγαρωμένα" την πλακέτα με το σετ κεφαλών, με αποτέλεσμα, αν οι κεφαλές ή το PCB πάθουν ζημιά, τότε θα πρέπει να αλλαχτούν μαζί. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να γίνει και προγραμματισμός του νέου PCB προκειμένου να αναγνωρίσει τις κεφαλές.
Αν ο δίσκος σας παρουσιάζει τέτοια προβλήματα τότε η Northwind μπορεί να ανακτήσει τα δεδομένα σας. Στα εργαστήριά μας έχουν εξειδικευμένο εξοπλισμό με τον οποίο τροποποιούμε ένα PCB και με ειδικό λογισμικό το προγραμματίζουμε ώστε να μπορεί να διαβάσει σωστά τα δεδομένα του δίσκου.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις μπορούμε να ανακτήσουμε δεδομένα από το δίσκο σας.