Ανάκτηση δεδομένων από σκληρούς δίσκους SSD
Ανάκτηση δεδομένων από σκληρούς δίσκους SSD
Οι SSD δίσκοι (Solid State Drives) δεν έχουν κινούμενα μέρη αλλά αποθηκεύουν με ηλεκτρονικό τρόπο τα δεδομένα επάνω στα ολοκληρωμένα κυκλώματα που έχουν στις πλακέτες τους. Η φιλοσοφία τους είναι εντελώς διαφορετική από αυτή των συμβατικών σκληρών δίσκων και γενικά έχουν πολλά θετικά και αρκετά αρνητικά.
Σε κάθε περίπτωση ανακτούμε δεδομένα από όλων των ειδών τα αποθηκευτικά μέσα SSD με ποσοστά που ξεπερνάνε το 96%.
Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα των SSD;
Οι δίσκοι SSD (Solid State Drives) έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα.
Το προφανές τους πλεονέκτημα είναι η ταχύτητα προσπέλασης δεδομένων η οποία δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο σύστημα αποθήκευσης.
Πολλοί πιστεύουν ότι επειδή οι δίσκοι SSD δεν έχουν κινητά μέρη, αυτό τους κάνει περισσότερο αξιόπιστους. Στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
Ναι μεν η έλλειψη ευαίσθητων κινητών μερών στο εσωτερικό του δίσκου τον κάνει λιγότερο ευαίσθητο σε κάποιου είδους βλάβες (πχ. δεν τίθεται θέμα μηχανικής βλάβης λόγω πτώσης), ταυτόχρονα όμως οι δίσκοι αυτοί είναι περισσότερο ευαίσθητοι στις απότομες διακυμάνσεις του ρεύματος αλλά και σε υψηλά ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία.
Ποιά είναι τα μειονεκτήματα των SSD;
Το μειονέκτημα των σκληρών δίσκων SSD είναι ότι έχουν περιορισμένο αριθμό εγγράψιμων κύκλων λόγω των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων τους και έτσι η πιθανότητα απώλειας δεδομένων είναι μεγαλύτερη από ότι ενός συμβατικού δίσκου.
Το άλλο μειονέκτημα των δίσκων αυτών είναι ότι οι διάφορες κατασκευάστριες εταιρίες (Intel, Sandisk, Toshiba, OCZ κλπ) χρησιμοποιεί η κάθε μία τη δική της NAND τεχνολογία και τους δικούς της αλγόριθμους προκειμένου να επιτύχει το κατά το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα με τα προϊόντα της. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ο κάθε δίσκος να είναι μοναδικός και η ανάκτηση των δεδομένων του πραγματικός λαβύρινθος.
Οι SSD δίσκοι χαλάνε;
Φυσικά και χαλάνε. Στα εργαστήριά μας λαμβάνουμε για ανάκτηση τουλάχιστον ένα δίσκο SSD κάθε ημέρα, και αυτό λεει πολλά. Όλοι οι SSD δίσκοι χρησιμοποιούν τεχνολογία NAND (δεν πρόκειται για ακρονύμιο, προέρχεται από τις λογικές πράξεις NOT και AND που χρησιμοποιούνται στον προγραμματισμό). Η NAND τεχνολογία έχει συγκεκριμένες ιδιότητες από τις οποίες εξαρτάται η διάρκεια ζωής του αποθηκευτικού μέσου. Για παράδειγμα, όταν γράφονται δεδομένα σε ένα NAND cell, για να επανεγγραφούν δεδομένα σε αυτό το cell, τα προηγούμενα θα πρέπει να διαγραφούν. Αυτή η εγγραφή και διαγραφή των δεδομένων γίνεται με την αποστολή ηλεκτρονίων προς τα κελιά (για να το πούμε πολύ -πάρα πολύ- απλά). Αυτά τα ηλεκτρόνια περνάνε μέσα από ένα μονωτή (insulator). H θέση και η τοποθεσία αυτών των ηλεκτρονίων καθορίζουν αν θα περάσει ρεύμα προς το κελί ή όχι και αν αυτό το κελί είναι κατειλημμένο. Όταν γράφουμε και διαγράφουμε τα δεδομένα από ένα κελί, καθώς τα ηλεκτρόνια πηγαινοέρχονται, ο μονωτής που αναφέραμε φθείρεται σε σημείο που δυσκολεύεται να κρατήσει τα ηλεκτρόνια στη θέση που θα έπρεπε να είναι, με αποτέλεσμα να έχουμε διαρροή ή/και αδυναμία να καθοριστεί αν τα ηλεκτρόνια βρίσκονται εκεί που πρέπει. Αυτό με τη σειρά του εξηγεί τον "πεπερασμένο αριθμό εγγράψιμων κύκλων" που αναφέρουμε συχνά. Σημαίνει ότι η ίδια η τεχνολογία flash έχει περιορισμό στον αριθμό των αναγνώσεων και εγγραφών των δεδομένων.
Ποιός είναι ο "καλύτερος" SSD;
Όπως είπαμε, δεν κάνουν όλοι οι SSD δίσκοι για όλες τις δουλειές. Η βασική τους διαφοροποίηση γίνεται από τον τύπο NAND τεχνολογίας που ενσωματώνουν. SLC (Single Level Cell). Αυτοί έχουν ένα bit ανά κελί. Αυτοί οι δίσκοι παρέχουν τη μεγαλύτερη αξιοπιστία, καθώς ακόμα και αν διαρρεύσουν μερικά ηλεκτρόνια, δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, αφού μας ενδιαφέρει να έχουμε την πληροφορία αν "τρέχει" ρεύμα ή όχι. Στα παρακάτω παραδείγματα θα γίνει πιο κατανοητό. MLC (Multi - Level Cell). Εδώ έχουμε δύο bits ανά κελί. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται περισσότερη ακρίβεια και υπάρχει μικρότερη ανοχή στις διαρροές. Μιας και τα δεδομένα γράφονται με άσους και μηδενικά, θα πρέπει να έχουμε την πληροφορία αν το κελί περιέχει 00, 01, 10 ή 11. TLC (Triple Level Cell). Ομοίως με πριν, εδώ έχουμε 3 bits ανά κελί και άρα θα πρέπει να γνωρίζουμε αν πρόκειται για 000, 100, 110 κλπ. Επομένως, ακόμα και μικρή φθορά στον insulator και διαρροή, θα σημαίνει βλάβη στο δίσκο. QLC (Quad Level Cell). Εδώ έχουμε 4 bits ανά κελί και επομένως 16 συνδιασμούς από 1 και 0 και επομένως ακόμα και η παραμικρή φθορά θα δημιουργήσει πρόβλημα. Έτσι γίνεται κατανοητό ότι οι SLC SSD δίσκοι είναι οι πιο αξιόπιστοι - και οι πιο ακριβοί.
Να εμπιστευτώ τον SSD μου;
Είναι από τις πιο συχνές ερωτήσεις που καλούμαστε να απαντήσουμε.
Τηρείτε αντίγραφα ασφαλείας.
Αν ο δίσκος σας είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από SLC, οι πιθανότητες είναι να χτυπήσει πριν τη λήξη της εγγύησής του.
Οι έμπειροι τεχνικοί της Northwind έχουν αναπτύξει ένα σύστημα μέσω του οποίου η ανάκτηση δεδομένων από τέτοιους δίσκους είναι δυνατή με ποσοστά που ξεπερνούν το 96%.
Αν έχετε απορίες για την ανάκτηση αρχείων / δεδομένων από SSD, μπορείτε να βρείτε απαντήσεις σε όσα χρειάζεστε στα άρθρα που έγραψαν οι μηχανικοί μας.
Επικοινωνήστε μαζί μας (210.3314829 για Αθήνα, 2310.402675 για Θεσσαλονίκη ή 6946.908811 για επείγοντα περιστατικά) για να μπορέσουμε να βρούμε μία λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει στον SSD δίσκο σας μέσω μιας δωρεάν διάγνωσης.