MHY2200BS
Παρακάτω αναφέρονται πραγματικά προβλήματα που έχουμε αντιμετωπίσει στα εργαστήριά μας με τους δίσκους MHY2200BS της Fujitsu.
Δεν σχετιζόμαστε με την κατασκευάστρια εταιρεία και οι πληροφορίες που παρέχουμε βασίζονται καθαρά στην εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από αυτούς τους δίσκους. Δεν ισχυριζόμαστε το παραμικρό όσον αφορά την αξιοπιστία τους. Στα εργαστήριά μας καταφθάνουν μόνο δίσκοι που έχουν ελαττώματα, ως εκ τούτου δεν μπορούμε να έχουμε στατιστικά για την αξιοπιστία τους ή όχι.
Οι σκληροί δίσκοι της Fujitsu είναι πολύ γνωστοί στις εταιρείες ανάκτησης δεδομένων λόγω της σειράς MPG. Οι δίσκοι αυτοί που κυκλοφόρησαν το Νοέμβριο του 2002, και μετά απο αλλεπάλληλες καταγγελίες / παράπονα των πελατών της εταιρείας για απώλεια δεδομένων, η Fujitsu παραδέχτηκε το πρόβλημα. Περίπου 5 εκατομμύρια δίσκοι είχαν διοχετευτεί στην αγορά, ενώ το σφάλμα εντοπίστηκε στο υλικό κατασκευής των Cirrus Logic chip, του Himalaya 2.0 και του Numbur, που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτούς και στους MPF δίσκους. Το υλικό αυτό, που σύμφωνα με τον προμηθευτή του ανήκε σε "αναβαθμισμένο προϊόν", προκαλούσε βραχυκύκλωμα στα τσιπάκια, με αποτέλεσμα ο δίσκος να υπολειτουργεί και τα δεδομένα να είναι απροσπέλαστα. Μετά από μερικούς μήνες χρήσης, οι δίσκοι σταμάτησαν να στροφάρουν, είχαν περίεργη συμπεριφορά, έκαναν ήχους με κλικς και τελικά, κατέρρεαν.
Σήμερα, αυτοί οι -κατά τ' άλλα τέλοιοι- δίσκοι έχουν εξαφανιστεί από την αγορά, αλλά μερικές φορές βλέπουμε κάποιους από αυτούς στα εργαστήριά μας και ανακτούμε το 100% των δεδομένων, χάρη στα τέλεια μηχανικά εξαρτήματα της Fujitsu.
Αυτή η ιστορία έριξε τη φήμη της Fujitsu πάρα πολύ και γι'αυτό το λόγο η εταιρεία δεν κατασκευάζει δίσκους 3,5". Σήμερα στην αγορά υπάρχουν μόνο 2,5" για λάπτοπ και κάποιοι SCSI. Και πάλι, σπάνια τους βλέπουμε να έρχονται στα εργαστήρια της Northwind για ανάκτηση. Αυτό οφείλεται στο συνδιασμό της όπως είπαμε τέλειας ποιότητας κατασκευής τους και στις μικρές -αναλογικά- πωλήσεις της εταιρείας.
Οι δίσκοι που έρχονται, παρουσιάζουν συνήθως προβλήματα κεφαλών με ήχους (κλις, χτυπήματα ή ξυσίματα) και κεφαλών που έχουν κολλήσει επάνω στα platter και δεν μπορούν να περιστραφούν (stiction).
Και στις δύο περιπτώσεις, ο δίσκος πρέπει να ανοιχτεί σε clean room κλάσης 100 προκειμένου να ανακτηθούν δεδομένα.
ΜΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ να ανοίξετε το δίσκο μόνοι σας, αν το κάνετε ο δίσκος θα είναι 100% μη-ανακτήσιμος. Για να ανακτηθούν δεδομένα από έναν σκληρό δίσκο απαιτείται εξοπλισμός αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ, εμπειρία και βαθιά γνώση του αντικειμένου.
Τέλος, ένα κλασικό πρόβλημα των δίσκων αυτών (όπως και όλων των άλλων δίσκων, όλων των κατασκευαστών) είναι αυτό των Bad Sectors. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, τα platter στα οποία γράφονται τα δεδομένα αρχίζουν να φθείρονται ("degradation") και εμφανίζονται bad sectors. Όταν ο δίσκος προσπαθεί να διαβάσει τέτοια τμήματα της επιφάνειας, μπορεί να "παγώσει" την λειτουργεία του, ή να ακούγονται περίεργοι θόρυβοι όπως "scratching", ελαφριά ticks ή και ηχηροί θόρυβοι. Μόλις ο δίσκος αρχίσει να εμφανίζει τέτοια συμπτώματα, είναι πολύ σημαντικό να σταματήσετε αμέσως τη λειτουργία του και να μας τον στείλετε για δωρεάν διάγνωση. Οποιαδήποτε περαιτέρω απόπειρα κάνετε, θα προστεθεί στα προβλήματα που έχει ήδη ο δίσκος και θα μειώσετε τον αριθμό των ανακτήσιμων δεδομένων. Στο εργαστήριο της η Northwind χρησιμοποιεί ακριβά εργαλεία κλωνοποίησης τα οποία έχουν την δυνατότητα να επισκευάσουν τα bad sectors και να διαβάσουν με επιμονή δεδομένα από αυτά τα τμήματα της επιφάνειας. Αυτή είναι συνήθως η μόνη μέθοδος μέσω της οποίας είναι δυνατή η ανάκτηση δεδομένων από δίσκους Fujitsu.